lauantai 20. syyskuuta 2014

Omenahyve ~ kakku

 Nyt on vuorossa todella makeaa ja hyvää omenaista herkkua, omenahyvettä! 
Kakusta löytyy murotaikina pohjia, täytteenä sokerivedessä keitettyjä 
tuoreita omenoita sekä vaniljakreemi-kermasekoitusta. 
Ja päällisen kruunaa tietysti kuumamarenki. 
Tämä kakku on kyllä melko työläs ja monivaiheinen, mutta varmastikki sen arvoinen.
Ohje on täältä; Leena muori leipoo-blogista. Kiitos ohjeesta!

Muropohjat:
250 g         voita
1 1/4 dl     sokeria
6 1/4 dl     vehnäjauhoja
2 ½ tl        leivinjauhetta
5 rkl          vettä

Sekoita kaikki ainekset vettä lukuun ottamatta käsin tai vatkaimella murumaiseksi seokseksi. 
Lisää vesi ja sekoita sasaiseksi massaksi. Nosta jääkaappiin kovettumaan pariksi tunniksi.
Kauli taikina noin 3 mm vahvuuteen ja ota siitä muotilla (esim. kakkurenkaalla) kolme noin 24 cm:n pohjia. Pistele pohjat haarukalla, siirrä pellille ja paista uunissa 180 asteessa kullan ruskeaksi noin 10 minuuttia. 

Omenatäyte: (voi käyttää myös valmiita säilykeomenoita tai -päärynöitä)
 1 ½      litraa omenoita pieniksi kuutioituna
2 dl      vettä
1 dl      sokeria

Keitä aineksia kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät hieman.
Kaada omenakuutiot siivilään ja valuta neste pois. Jäähdytä omenat.

Vaniljakreemi-kermatäyte:
2 dl       kermaa
70 g      vaniljakreemijauhetta (hieman alle 1 dl)
1 ½ dl   vettä

Vispaa kreemi ja vesi sekaisin.
Vaahdota kerma ja yhdistä seokset.

Kuumamarenki:
5          valkuaista
250g    sokeria
0,8 dl   vettä

Mittaa sokeri ja vesi suoraan kattilaan ja aseta levylle. Älä sekoita missää vaiheessa kuumennusta. Kun sokerivesi on noin 90 asteista, ala vaahdottamaan valkuaisia. 
Sokeriveden annetaan kiehua, kunnes se on 121 asteista. 
Sokerivesi lisätään heti kuumennuksen jälkeen marenkivaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. 
Marenkimassaa vaahdotetaan, kunnes sen lämpötila on laskenut +40 asteeseen. 
Annostele se massapussiin, jossa on isokokoinen tylla nro 10-12.

Kakun kokoaminen:
Aseta yksi valmiista muropohjista leivinpaperin päälle pellille. 
Levitä puolet täytteestä pohjan päälle. 
Aseta toinen pohja tasoitetun täytteen päälle ja levitä loput täytteestä tasaisesti.
Aseta kansi päällimmäiseksi ja tasoita reunat. 
Pursota marenkivaahto kauniisti kakun päälle niin, että kakku jää kokonaan marenkivaahdon alle.
Paista kakkua uunissa varovasti 230 asteessa noin 7 minuuttia.
VARO ruskistamasta liikaa. 



sunnuntai 24. elokuuta 2014

Mamman marjapiiras ~ Kuningatar-valkosuklaa

  Nyt tuoreista mustikoista ja vadelmista tehtyä mamman marjapiirakkaa! Kermaviilipiirakat maistuvat kyllä aina hyvälle, ja vaihtelua saa käyttämällä erilaisia marjoja ja vaikkapa hedelmiä.

Pohja:
200 g       voita
2 dl          sokeria
2              kananmunaa
4 dl          vehnäjauhoja
1 dl          kaurahiutaleita
2 tl          leivinjauhetta

Täyte:
2½  dl      mustikoita
2½ dl       vadelmia
3 dl          turkkilaista jogurttia
2              kananmunaa
1 dl          sokeria
2 tl          vaniljasokeria
50 g        valkosuklaata

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina pellille. Ripottele mustikat ja vadelmat taikinan päälle sekä rouhittu valkosuklaa. Sekoita täytteen muut aineet keskenään ja kaada piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Jos haluat piirakasta gluteenittoman, vaihda vain vehnäjauhojen tilalle gluteeniton jauhoseos. 

sunnuntai 10. elokuuta 2014

Polle-kakku synttäreille


Vielä ehdin saada tuoreista mansikoista täytteen tähän syntymäpäiväkakkuun.
Pikkusiskoni täytti vuosia, ja heppatyttönä halusi 
ehdottomasti aiheeseen liittyvän kakun. 
Pitkän pohdinnan jälkeen päädyttiin tähän Polle-aiheiseen hevoskakkuun. 

Pollen maalasin elintarvikeväreillä valkoisen kaulintamassan päälle ja 
kermaa sävytin hieman oranssilla pastavärillä.
 
 

tiistai 5. elokuuta 2014

Mansikkakakku


Bongasin jokin aika sitten täältä blogista ihanan näköisen mansikkarahkakakun, joka pääsikin nyt kokeiluun kun löytyi valmiita sokerikakkupohjia.  Niitä oli hyvä hyödyntää tähän, herkulliseen mansikkakakkuun.

Ohje tulee tässä:

sokerikakkupohja 24 cm vuokaan:

3           munaa
1 dl       sokeria
1 dl       vehnäjauhoj
½dl       perunajauhoja
1 tl        leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. 
Siivilöi ne vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi puuhaarukalla. 
Kaada 24 cm  halkaisijan vuokaan ja paista 175 asteessa 30-35 minuuttia.  
 
Täyte: 

2 dl        kermaa
1 prk      maitorahkaa
1 prk      mansikkajogurttia
1 tl         vaniljasokeria
n. 4 rkl   sokeria
paljon tuoreita mansikoita paloina
4            liivatelehteä
1/3 dl     vettä 

päälle mansikoita ja 2 dl kermaa+ 1 tl sokeria
 
Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi.
 Sekoita joukkoon jogurtti ja rahka. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen.
 Lisää ohuena nauhana täytteeseen. Lisää täytteeseen pieniksi pilkottua tuoretta
 mansikkaa sen verran kuin haluat. Kasaa kakku irtopohjavuokaan. 
Halkaise kakkupohja kahtia ja aseta toinen pohja irtopohjavuoan pohjalle.
 Kostuta pohjaa maidolla tai haluamallasi nesteellä. 
Asettele mansikan puolikkaita vuoan reinoille leikkauspinta ulospäin. Kaada sitten täyte vuokaan, laita toinen pohja täytteen päälle ja kostuta sekin. 
Anna hyytyä 4 tuntia tai yön yli.

Kun kakku on hyytynyt ota irtopohjavuoan reina pois kakun ympäriltä. 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele kakku haluamallasi tavalla
tuoreilla mansikoilla ja kermavaahdolla.



Tuoreiden mansikoiden aika taitaa olla jo pian ohi, joten 
tähänkin kakuun sopisi varmasti todella hyvin 
vaikka tuoreet mustikat ja vadelmat.













sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Ponikakku


Viime viikonloppuna sain tehdä 9-vuotiaalle tytölle syntymäpäiväkakun. 
Synttärisankari pitää hevosista, joten tein kakusta hevos- aiheisen.

Pohjana on vaalea 8-munan sokerikakkupohja ja täytteenä 
tuoreita mansikoita sekä kermavaahtoa. 

  Poni ja kukat on tehty kaulintamassasta.
 

keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Hääkakkuja

Muutamia viikkoja sitte, saimme olla Herkkujen Helmiä Emilian kanssa Kuusamossa tekemässä hääkakkuja ja tarjoilemassa ihanissa häissä. Saimme vastuun tehdä hääkahville tarjottavat, jotka olimme tietenkin tehneet jo etukäteen valmiiksi.

Hääkahville teimme tarjolle; 


 Hääkakuista toivottiin mahdollisimman perinteisiä  ja yksinkertaisia kermakakkuja, joten teimme vaaleat sokerikakkupohjat jotka täytimme mansikkahillolla sekä kermavaahdolla. 
Päälle laitettiin kermakuorrutus sekä ihana oikea ruusu ja hopea helmiä. 




perjantai 20. kesäkuuta 2014

Mansikkakakku juhannuspöytään


Kesäinen kakku juhannuspöytään syntyy tuoreista mansikoista ja kermavaahdosta! Tämä kakku on tehty tummista gluteenittomista kääretorttupohjista ja väliin on laitettu tuoreita mansikoita, kermaa ja suklaarouhetta. 


  ~ ♥ ~





maanantai 16. kesäkuuta 2014

Levykakkuja





Sain tehdä muutamia viikkoja sitten neljä levykakkua ja yhden gluteenittoman kakun harjan-nostajaisiin Liminkaan. Kakut tein ihan perinteiseen tyyliin, vaalea kakkupohja ja täytteeksi mansikkahilloa sekä diplomaattikreemiä;
(1 litra kermaa, 1 litra vettä sekä 330g vaniljakreemijauhetta. Vatkaa vaniljakreemijauhe ja vesi sekaisin. Vatkaa sitten kerma hyväksi vaahdoksi ja sekoita vaniljakreemin kanssa hyvin sekaisin.)

Reunoista tein tasaiset ja päälle vedin uraraapalla pienet kuviot. Koristeeksi suklaarouhetta, suklaarullia sekä sokerimassakukkia. 


maanantai 9. kesäkuuta 2014

Hääkakku



Elämäni ensimmäinen kerroskakku valmis! Viimeisinä koulupäivinä sain itse suunnitella ja toteuttaa kerroskakun. Halusin kakusta yksinkertaisen mutta näyttävän. Kakun päällystin valkoisella kaulintamassalla, koristeeksi tein isoja kukkia, joihin sivelin hieman helmiäisväriä. Reinoille pyörittelin samasta kaulintamassasta palloja, jotka liimasin tärkkelys-siirapilla paikoilleen. 





Pohjana on tavallinen vaalea sokerikakkupohja ja täytteenä mansikkamoussea ja minttusuklaa-moussea. Päällystin enne kaulintamassan laittoa kakut voikreemillä.

 



keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Unelmien suklaakakku



Tällainen herkullinen mansikka-suklaakakku valmistui syntymäpäivän kunniaksi.
Pohjana on hyvä ja mehevä suklaakakkupohja ja täytteenä raikas mansikkatäyte, mikäs voisi ollakkaan parempi yhistelmä!?

 
Kinuskikissan mehevä suklaakakkupohja:

2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.
Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.
Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.
Anna seistä vuoassa n. 15 minuuttia ennen kumoamista.


Mansikkatäyte:

250 g    mansikoita
2½ dl    kermaa
1 prk     rahkaa
½ dl      vaniljakreemijauhetta
2 rkl      sokeria
2           liivatelehteä
2 rkl     kuumaa vettä

(Jos täyteestä tulee jämäkkää, siihen ei välttämättä tarvitse laittaa liivatteita ollenkaan.)
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 
Soseuta mansikat. Vaahdota kerma.
Sekoita vaahdon joukkoon mansikkasose, rahka, vaniljakreemijauhe ja sokeri. 
Liota liivatteet kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana mansikkakerma-seokseen.


Kuorrutteen tein maustamattoman tuorejuuston ja vaahdotetun kerman sekoituksesta, jonka maustoin sokerilla ja pienellä määrällä mansikkasurvosta. Levitin kuorrutetta ohuesti kakun reunoille ja päälle. Annoin kakun olla jonkin aikaa kylmässä, jonka jälkeen päälle lämmitin kattilassa 3/4 dl kermaa ja lisäsin siihen 130g pilkottua maitosuklaata ja sekoitin kunnes rakenne on täysin sileää. Joukkoon voi myös lisätä nokareen voita lisämään kiiltoa. Annoin seoksen jäähtyä hieman ja kaadoin sitten varovasti kakun päälle.
 


Päälle laiton muutaman vadelman ja ripottelin vielä varovasti tummaa kaakaojauhetta.