1000g kylmää vettä
100g maitojauhetta
25g suolaa
150g sokeria
100g hiivaa
400g kylmiä kananmunia
10g kardemummaa
2200g vehnäjauhoja (pakasteesta)
Kaulintaan
Kaulintamargariini (Leipo 12) 1200g.
Valmista taikina sekoittamalla kylmään veteen raaka-aineet. Varo sitkon muodostamista!
Temperoi jääkaappikylmä margariini +15- +18 asteeseen ennen taikinan valmistusta paukuttamalla punnuksella muovin välissä. Tee margariinistä neliön muotoinen levy muovin väliin. |
Muotoile perustaikinasta tasainen neliö.
|
Aseta +15- +18 asteinen margariini perustaikinan päälle.
|
Taita perustaikinan kulmat voin ympärille siten, että perustaikinakerros on mahdollisimman tasainen voin ympäriltä.
Painele perustaikina ja voi kiinni toisiinsa.
|
Kaulaus
Kaulintakaava 3x3
Kaulaa 10 mm vahvuuteen, käännä kolmeen osaan. Lepo kylmässä muovilla peitettynä 10 min. Käännä taikina 90 astetta, kaulaus 10 mm, taitto kolmeen. Lepo kylmässä 10 min. Käännä taikina 90 astetta, kaulaus 10 mm. Lepo kylmässä puoli tuntia enne aukikaulausta. (Ajanpuutteen vuoksi, jouduimme jättämään välilevot, joten kaulattiin yhteen menoon kaikki kolme kaulausvaihetta.)
Aukikaulaus sen mukaan, millaisia viinereitä valmistetaan.
Kauli taikina 8mm:n vahvuiseksi ja 25cm levyiseksi matoksi. Leikkaa matosta 2cm:n suikaleita, kierrä palat spiraaliksi ja taita. Nostata, voitele ja täytä. Paista +220 astetta noin.13 minuuttia. Anna jäähtyä ja viimeistele halutessa pomadalla.
Aukikaulaus sen mukaan, millaisia viinereitä valmistetaan.
Pitkä Wienerleipä
Kauli taikina 8mm:n vahvuiseksi ja 25cm levyiseksi matoksi. Leikkaa matosta 2cm:n suikaleita, kierrä palat spiraaliksi ja taita. Nostata, voitele ja täytä. Paista +220 astetta noin.13 minuuttia. Anna jäähtyä ja viimeistele halutessa pomadalla.
8-wienerleipä
Käsittele taikina edellä kuvatulla tavalla. Taita palat kahdeksikon muotooon. Nostata, voitele ja täytä kahdeksikon toinen pää marmeladilla ja toinen vanilijakiisselillä. Paista +220 astetta noin. 13 minuuttia. Anna jäähtyä ja viimeistele halutessa pomadalla.
Kampawiener
Kauli taikina 3 mm:n vahvuiseksi levyksi. Leikkaa levy 10 cm:n levyisiksi nauhoiksi. Pursota nauhojen keskelle paistonkestävää mansikkamarmeladia tasaiseksi raidaksi. Voitele kananmunalla nauhojen alareuna. Taita nauhat kahteen osaan ja leikkaa alareunaan kampakuvio. Leikkaa nauhat 12 cm:n paloiksi. Voitele palat ja kasta raesokeriin. Aseta pellille kaarevaan muotoon. Nostata ja paista +220 asteessa noin. 13 minuuttia.
Neliöwiener
Kauli taikina 3,5 mm:n vahvuiseksi matoksi. Leikkaa matto 9x9 cm paloiksi. Taita kulmat keskelle. Aseta wienerleivät kapseleihin ja nostata. Voitele nousseet wienerleivät ja pursota keskelle marmeladia ja vaniljakreemiä. Paista + 220 asteessa noin 13 minuuttia. Viimeistele halutessa pomadalla.
Wienerpitko
Kauli taikina 4 mm:n vahvuiseksi matoksi, jonka leveys on 40cm. Paloittele levy 20x25 cm:n kokoisiksi suorakaiteiksi. Leikkaa levyjen keskelle tuulimyllyrissalla rei'itys. Pursota rei'ityksen molemmille puolille vanilliinikreemiä. Käännä reunat rei'ityksen päälle ja nosta pitkot saumapuoli alaspäin pelleille. Nostata ja voitele kananmunalla ja pursota päälle marmeladia ja vanilliinikreemiä. Reunat voi myös sokeroida raesokerilla. Paista + 220 asteessa noin 13 minuuttia. Viimeistele pomadalla ja/tai tomusokerilla.
Hei! Voisitko kertoa vielä vaniljakreemin ohjeen? (Pitkä wienerleipä)
VastaaPoistaSekoita vispilällä 1 osa vaniljakreemijauhetta ja 3 osaa kylmää vettä.
PoistaAnna seoksen levätä noin viisi minuuttia ja käytä pullien ja viinereiden täytteenä.